Materiaal soorten
In onze webwinkel vindt je diverse sieraden. In deze groep sieraden kom je wederom diverse materiaal soorten tegen. De meest voorkomende materialen vindt je hieronder. De materiaal soorten staan op alfabetisch volgorde. Deze materialen kunnen ook als basismateriaal gebruikt worden waarop een topping is aangebracht bijvoorbeeld d.m.v Physical Vapour Deposition (PVD), ook wel Physical Vapour Transport (PVT) genoemd.
In de webwinkel vind je bij ieder product informatie over het betreffende materiaal.
Vragen over materiaal soorten:
Acryl
Acryl is een synthetische vezel, die wordt verkregen uit polymerisatie van acrylonitril. Het is een poeder/kunststof vezel dat met een vloeistof wordt vermengd, door hier kleurstoffen aan toe te voegen ontstaat er een ruime variatie aan kleur mogelijkheden. Doordat acryl een synthetische vezel is hebben bacteriën en schimmels er geen invloed op. Bij piercingsieraden wordt acryl vaak i.c.m. bioflex/bioplast gebruikt.
Bioflex / Bioplast
Bioflex is is afkomstig uit de verzamelreeks "biologisch plastic" hier valt ook bioplast onder. Bioflex is dus een soort plastic. Dit plastic heeft echter 3 bijzondere eigenschappen.
- Het is hyperallergeen*
- Het is een zacht materiaal
- Het is buigbaar
Het verschil tussen bioflex en bioplast is dat bioflex beter tegen hitte kan. Omdat deze laatste eigenschap niet belangrijk is in de piercing wereld kom je dan ook beide materialen tegen.
* lage kans op een allergische reactie
Chirurgisch staal / 316L
Chirurgisch staal (RVS roestvast staal) is een materiaal wat in de sierraden in de piercing wereld veel word gebruikt. Veelal omdat het goedkoper is dan titanium. Het is iets minder sterk dan titanium maar veel harder dan zilver. Echter heeft chirurgisch staal wel nadelen. Een van deze nadelen is dat het nikkel bevat wat dus een probleem is als je een nikkel allergie hebt. 316L staat voor een bepaald type chirurgisch staal. De L staat voor "Low cardon" (koolstofarm) wat inhoudt dat het staal ongeveer uit 17% chroom,10% nikkel, en 2% molybdeem bestaat. Chroomoxide zorgt ervoor dat het materiaal bestand is tegen corrosie en krassen, het nikkel dat het mooi glad is, en molybdeem zorgt ervoor dat het materiaal harder word.
Messing
Messing wordt ook wel geelkoper genoemd, het is een legering van hoofdzakelijk koper en zink. Het percentage zink varieert van 5 tot 45%. Er kunnen ook andere toevoegingen zijn zoals: tin (1 tot 5%), lood (0,1 tot 7%), nikkel, ijzer en aluminium. Messing wordt bij sieraden gebruikt vanwege de hardheid en de diversiteit van kleuren.
De kleur van messing is sterk afhankelijk van het zinkgehalte. De naam 'geelkoper' is afgeleid van de kleur. Het is duidelijk geler dan zuiver koper of brons (een legering van koper en tin). In combinatie met 10% zink wordt de kleur mooi rozekleurig (het zogenaamde "Parijs brons”). Deze kleur wordt vaak in de juwelenmakerij gebruikt.
- Bij ca. 15% zink wordt de legering goudkleurig.
- Bij 25 à 30% zink wordt de aanblik geel.
- Bij 40 à 45% zink opnieuw roze te worden.
- Bij 50% zink en meer wordt de aanblik grijswit.
Wanneer messing lang aan de buitenlucht is blootgesteld wordt het donkerbruin, dit komt omdat er dan oxidatie op treed.
Goud
Goud behoort tot de edelmetalen en is een dicht, maar zacht, metaal. Hoe zuiverder het goud is hoe zachter het goud is. Voor de meeste doeleinden wordt het gelegeerd met andere materialen, om het harder te maken. Daarom kom je bij sieraden meestal 14Kt goud tegen. Het massagehalte aan goud van sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%).
Puur metallisch goud heeft een gele, glanzende kleur. Er zijn honderden mogelijke legeringen en mengsels. Witgoud is een legering van goud en ten minste één wit metaal, zoals zilver, mangaan of palladium. Door toevoeging van koper ontstaat rosé of rood goud. Goud kan worden gelegeerd in verschillende kleuren. Zo bestaat er groen goud, zwart goud, grijs goud, paars goud en blauw goud. Deze kleuren worden in het algemeen verkregen door het legeren van goud met andere elementen in verschillende verhoudingen.
Titanium
Titanium is een scheikundig element dat samen met zirkonium tot de titaangoep behoort. (Uitgebreide info staat op Wikipedia) Het is een sterk, licht en erg corrosie bestendig. Titanium is namelijk een volledig inert metaal en reageert niet op diverse soorten lichaamsvocht. Dat is dan ook de rede dat in Nederland het verplicht is om tijdens het zetten van een piercing titanium te gebruiken (of Bioflex). Ook is het niet magnetisch waardoor het nagenoeg geen invloed heeft op een MRI-scan. Bent u gevoelig voor bepaalde piercing materialen dan is titanium dus dé oplossing.
Zie ook: bioflex / bioplast
Verguld messing
Vergulde messing is messing met een laagje goud. In de meeste gevallen is dit 24Kt goud waardoor de sieraden wat geler van kleur zijn. Deze combinatie van messing gaat langer mee en verliest nauwelijks z’n kleur.
Zie ook: goud
Zilver
Zilver is een eenvoudig te bewerken (buigbaar) metaal dat iets harder is dan goud en beschikt over een witte glans.
De glans van zilver maakt het een gewild metaal voor sieraden.
Meestal gebruikt men eerste gehalte en tweede gehalte zilver. Eerste gehalte (925/1000) is een legering van 92,5% zilver en 7,5% koper of een ander metaal.
In sommige Engelstalige landen wordt hiervoor de term sterling gebruikt.
Sterlingzilver (legering met zeer hoog zilvergehalte) wordt door edelsmeden veel gebruikt voor de vervaardiging van sieraden.
De gehalten van zilveren voorwerpen die in Nederland met keurtekens worden gewaarborgd zijn: 925/1000 (eerste gehalte), 835/1000 (tweede gehalte) en 800/1000 (derde gehalte)
Ook in België onderscheidt men: eerste gehalte: 925 duizendste en tweede gehalte: 835 duizendste. Er geldt dat het zilvergehalte uitgedrukt in duizendsten, wordt voorafgegaan door de symbolische letters AG (in hoofdletters).
Buiten Nederland en België gebruikt men voor zilverhoudende legeringen met een lager zilvergehalte dan sterling (925) de term white metal. Ook zilver van het tweede gehalte, (835) valt in de categorie wit metaal (white metal).
Op de hoogte blijven!
Laat dan je e-mailadres achter. Hiermee ontvang je de laatste updates en interessante kortingen.