×

Titel

Text

Helaas niets gevonden

FAQ’s Frequently Asked Questions

Veel voor komende vragen

Heb je een vraag, dan bieden wij het antwoord. Staat je vraag er niet bij, laat het ons dan weten.

In deze rubriek proberen we korte en begrijpelijke informatie weer te geven, we gaan dus niet ver in op de materie.

Je kunt ons bereiken via whats-app.


Vragen over materiaal soorten:


Bioflex / Bioplast

Bioflex is is afkomstig uit de verzamelreeks "biologisch plastic" hier valt ook bioplast onder. Bioflex is dus een soort plastic. Dit plastic heeft echter 3 bijzondere eigenschappen.
- Het is hyperallergeen*
- Het is een zacht materiaal
- Het is buigbaar

Het verschil tussen bioflex en bioplast is dat bioflex beter tegen hitte kan. Omdat deze laatste eigenschap niet belangrijk is in de piercing wereld kom je dan ook beide materialen tegen.

* lage kans op een allergische reactie

Chirurgisch staal / 316L

Chirurgisch staal (RVS roestvast staal) is een materiaal wat in de sierraden in de piercing wereld veel word gebruikt. Veelal omdat het goedkoper is dan titanium. Het is iets minder sterk dan titanium maar veel harder dan zilver. Echter heeft chirurgisch staal wel nadelen. Een van deze nadelen is dat het nikkel bevat wat dus een probleem is als je een nikkel allergie hebt. 316L staat voor een bepaald type chirurgisch staal. De L staat voor "Low cardon" (koolstofarm) wat inhoudt dat het staal ongeveer uit 17% chroom,10% nikkel, en 2% molybdeem bestaat. Chroomoxide zorgt ervoor dat het materiaal bestand is tegen corrosie en krassen, het nikkel dat het mooi glad is, en molybdeem zorgt ervoor dat het materiaal harder word. 

Titanium

Titanium is een scheikundig element dat samen met zirkonium tot de titaangoep behoort. (Uitgebreide info staat op Wikipedia) Het is een sterk, licht en erg corrosie bestendig. Titanium is namelijk een volledig inert metaal en reageert niet op diverse soorten lichaamsvocht. Dat is dan ook de rede dat in Nederland het verplicht is om tijdens het zetten van een piercing titanium te gebruiken (of Bioflex). Ook is het niet magnetisch waardoor het nagenoeg geen invloed heeft op een MRI-scan. Bent u gevoelig voor bepaalde piercing materialen dan is titanium dus dé oplossing.
Zie ook: bioflex / bioplast

Acryl

Acryl is een synthetische vezel, die wordt verkregen uit polymerisatie van acrylonitril. Het is een poeder/kunststof vezel dat met een vloeistof wordt vermengd, door hier kleurstoffen aan toe te voegen ontstaat er een ruime variatie aan kleur mogelijkheden. Doordat acryl een synthetische vezel is hebben bacteriën en schimmels er geen invloed op. Bij piercingsieraden wordt acryl vaak i.c.m. bioflex/bioplast gebruikt.

Ion-plating

Ion-plating is een PVD-proces (physical vapour deposition) waarbij gebruik wordt gemaakt van een gelijktijdig of periodiek bombardement van het substraat en het afzetten van atomen van filmmateriaal door energetische deeltjes van atomaire grootte. Het bombardement voorafgaand aan de afzetting, sputtert het oppervlak schoon. Plating geeft sterkte en corrosiebestendigheid aan het basismateriaal waardoor het langer meegaat. Plating kan andere eigenschappen verlenen, afhankelijk van het gebruikte metaal.

D.m.v. deze techniek kan er o.a. op chirurgisch staal een gekleurde laag aangebracht worden. Heb jij als gebruiker problemen met bepaalde materialen, dan kan het zijn dat je allergische reacties kunt krijgen op deze methode.

PVD

Physical Vapour Deposition (PVD), ook wel Physical Vapour Transport (PVT) genoemd, beschrijft een verscheidenheid aan vacuümdepositiemethoden die kunnen worden gebruikt om dunne films en coatings te produceren op substraten zoals metalen, keramiek, glas en polymeren. PVD wordt gekenmerkt door een proces waarbij het materiaal overgaat van een gecondenseerde fase naar een dampfase en vervolgens terug naar een dunne film gecondenseerde fase. De meest voorkomende PVD-processen zijn sputteren en verdampen. PVD wordt gebruikt bij de vervaardiging van artikelen die dunne films nodig hebben voor optische, mechanische, elektrische, akoestische of chemische functies. PVD kan andere eigenschappen verlenen, afhankelijk van het gebruikte metaal.

D.m.v. deze techniek kan er o.a. op chirurgisch staal een gekleurde laag aangebracht worden. Heb jij als gebruiker problemen met bepaalde materialen, dan kan het zijn dat je allergische reacties kunt krijgen op deze methode.

Messing

Messing wordt ook wel geelkoper genoemd, het is een legering van hoofdzakelijk koper en zink. Het percentage zink varieert van 5 tot 45%. Er kunnen ook andere toevoegingen zijn zoals: tin (1 tot 5%), lood (0,1 tot 7%), nikkel, ijzer en aluminium. Messing wordt bij sieraden gebruikt vanwege de hardheid en de diversiteit van kleuren.

Kleur

De kleur van messing is sterk afhankelijk van het zinkgehalte. De naam 'geelkoper' is afgeleid van de kleur. Het is duidelijk geler dan zuiver koper of brons (een legering van koper en tin).

In combinatie met 10% zink wordt de kleur mooi rozekleurig (het zogenaamde "Parijs brons”). Deze kleur wordt vaak in de juwelenmakerij gebruikt.

Bij ca. 15% zink wordt de legering goudkleurig.

Bij 25 à 30% zink wordt de aanblik geel.

Bij 40 à 45% zink opnieuw roze te worden.

Bij 50% zink en meer wordt de aanblik grijswit.

Wanneer messing lang aan de buitenlucht is blootgesteld wordt het donkerbruin, dit komt omdat er dan oxidatie op treed.

Goud

Goud behoort tot de edelmetalen en is een dicht, maar zacht, metaal. Hoe zuiverder het goud is hoe zachter het goud is. Voor de meeste doeleinden wordt het gelegeerd met andere materialen, om het harder te maken. Daarom kom je bij sieraden meestal 14Kt goud tegen. Het massagehalte aan goud van sieraden wordt gemeten in karaat; zuiver goud is 24 karaat. Veel voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%).

Puur metallisch goud heeft een gele, glanzende kleur. Er zijn honderden mogelijke legeringen en mengsels. Witgoud is een legering van goud en ten minste één wit metaal, zoals zilver, mangaan of palladium. Door toevoeging van koper ontstaat rosé of rood goud. Goud kan worden gelegeerd in verschillende kleuren. Zo bestaat er groen goud, zwart goud, grijs goud, paars goud en blauw goud. Deze kleuren worden in het algemeen verkregen door het legeren van goud met andere elementen in verschillende verhoudingen.

Zilver

Zilver is een eenvoudig te bewerken (buigbaar) metaal dat iets harder is dan goud en beschikt over een witte glans.
De glans van zilver maakt het een gewild metaal voor sieraden.

Meestal gebruikt men eerste gehalte en tweede gehalte zilver. Eerste gehalte (925/1000) is een legering van 92,5% zilver en 7,5% koper of een ander metaal.
In sommige Engelstalige landen wordt hiervoor de term sterling gebruikt.
Sterlingzilver (legering met zeer hoog zilvergehalte) wordt door edelsmeden veel gebruikt voor de vervaardiging van sieraden.
De gehalten van zilveren voorwerpen die in Nederland met keurtekens worden gewaarborgd zijn: 925/1000 (eerste gehalte), 835/1000 (tweede gehalte) en 800/1000 (derde gehalte)

Ook in België onderscheidt men: eerste gehalte: 925 duizendste en tweede gehalte: 835 duizendste. Er geldt dat het zilvergehalte uitgedrukt in duizendsten, wordt voorafgegaan door de symbolische letters AG (in hoofdletters).
Buiten Nederland en België gebruikt men voor zilverhoudende legeringen met een lager zilvergehalte dan sterling (925) de term white metal. Ook zilver van het tweede gehalte, (835) valt in de categorie wit metaal.

Epoxy

Epoxy is tijdens productie dun-vloeibaar en leent zich voor het impregneren van vezelmateriaal. Na uitharding noemt men de combinatie met glasvezel of andere vezels een composiet verbinding. Composieten zijn licht en sterk, weer- en waterbestendig en worden onder andere toegepast in sieraden.

Epoxy heeft een hoge druk- en treksterkte. Door zijn vloeistofdichtheid kan het worden toegepast in vele bewerkingen zoals piercing sieraden, armbanden en kettinkjes. Nadeel is wel dat epoxy onder UV-licht verkleurt. Om deze reden wordt er vaak gebruik gemaakt van een UV-blocker, dit vermindert vergeling.

Silicoon

Siliconen zijn synthetische stoffen met een groot aantal toepassingen. Ze zijn veelal hittebestendig en rubberachtig. In de sieraden wereld word silicoon hoofdzakelijk toegepast als hulpmiddel, denk hierbij aan sluitdopjes voor oorbel stekers en disk voor genezing van vocht bultjes.

< Terug